ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΞAIΡEΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Καταρχήν όταν μιλάμε για Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο μιλάμε για ελαιόλαδο με οξύτητα χαμηλότερη από 0,8% το οποίο είναι υψηλής διατροφικής αξίας και έχει μια δροσερή, ζωηρή γεύση και οσμή.

Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο θεωρείται εξαίρετης ποιότητας ελαιόλαδο. Είναι δε, το μοναδικό στην κατηγορία του με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου, αφού χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς έως και στην καταπολέμηση του καρκίνου. Ένα ακόμη σημαντικό του πλεονέκτημα είναι το ότι έχει και απίθανη γεύση.

Αυτή η καταπληκτική γεύση οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως:

Τα 100 επιστημονικά προσδιορισμένα αρωματικά συστατικά (και σε πολλά άλλα που δεν έχουν ακόμη ονομαστεί)

Τις φαινολικές ενώσεις –μοναδικές στο ελαιόλαδο- που του προσδίδουν αυτόν τον όξινο χαρακτήρα στη γεύση και ένα στιγμιαίο, ελαφρύ κάψιμο στο λαιμό. Το δεύτερο αυτό χαρακτηριστικό αποτελεί και σήμα κατατεθέν του καλού, Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (EC/No640/2008: EEC No.2568/91), τρεις είναι οι ιδιότητες που πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του όταν αξιολογεί ένα ελαιόλαδο:

1. Φρουτώδες: συνδυασμός αρωμάτων (που επηρεάζονται κυρίως από την ποικιλία, το στάδιο ωρίμανσης κατά τη συγκομιδή και τις διαδικασίες επεξεργασίας) χαρακτηριστικός του λαδιού που προέρχεται από υγιείς, φρέσκες ελιές, είτε ώριμες είτε άγουρες. Γίνεται αντιληπτό, δε, είτε απευθείας από την όσφρηση ή/και από τη γεύση.

2. Πικρό: χαρακτηριστική γεύση ελαιολάδου που προέρχεται από πράσινες ελιές. Γίνεται αντιληπτή από τον ουρανίσκο και τη γλώσσα.

3. Πικάντικο: έντονη πιπεράτη αίσθηση, χαρακτηριστική ελαιολάδων που παράγονται στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου, κυρίως από ελιές που είναι ακόμη άγουρες. Γεύση που εστιάζεται στο πίσω μέρος του λαιμού.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Ημερομηνία συγκομιδής ή ημερομηνία λήξης
Προκειμένου να διατηρήσει ένα Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο όλα τα θρεπτικά συστατικά του, θα πρέπει να είναι φρέσκο. Ένα ελαιόλαδο που έχει λήξει, ταγγίζει, χάνει τη θρεπτική αξία του και τη γεύση του. Επιλέγετε ελαιόλαδα με όσο το δυνατόν πιο πρόσφατη ημερομηνία συγκομιδής.

Συσκευασία
Λάβετε υπόψη σας ότι το φως, το οξυγόνο και η θερμότητα είναι οι τρεις ισχυρότεροι εχθροί του ελαιολάδου, καθώς αλλοιώνουν τη γεύση του και τη θρεπτική του αξία. Προτιμήστε ένα Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο που βρίσκεται σε σκούρο ή μη-διάφανο μπουκάλι. Έτσι, το περιεχόμενο προστατεύεται καθώς δεν έρχεται σε επαφή με το φως.

Έκθλιψη
Επιλέξτε ένα Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο που έχει υποστεί ψυχρή έκθλιψη. “Ψυχρή έκθλιψη” σημαίνει πως κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας η θερμοκρασία δεν υπερβαίνει τους 27 βαθμούς Κελσίου. Έτσι το ελαιόλαδο διατηρεί τη θρεπτική του αξία, το άρωμα και τη γεύση του.

Ετικέτα Συσκευασίας
Μπορείτε να μάθετε πολλά για την ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου από την ανάγνωση και μόνο της ετικέτας. Για παράδειγμα, αν στην ετικέτα αναγράφεται η ένδειξη Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), αυτό σημαίνει πως το ελαιόλαδο έχει παραχθεί σύμφωνα με τα Πρότυπα που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ένδειξη “Χώρα Παραγωγής” πρέπει να βρίσκεται σε εμφανές σημείο της συσκευασίας ενώ η αναφορά στο όνομα της ποικιλίας/των ποικιλιών είναι κι αυτή μια απόδειξη ότι το ελαιόλαδο είναι ποιοτικά καλό. Επίσης, η αναφορά σε Βραβεία από συμμετοχές σε Διεθνείς Γευστικούς Διαγωνισμούς είναι μια επιπλέον ένδειξη διακεκριμένης ποιότητας.

Γεύση
Επιλέξτε ένα Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο σύμφωνα με τη γεύση που σας ταιριάζει και το γεύμα το οποίο ετοιμάζετε–όπως ακριβώς θα κάνατε και με ένα κρασί. Για να συνοδεύσετε πιάτα με πλούσια γεύση προτιμήστε ένα Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο που φέρει την ένδειξη: ‘πρώιμης συγκομιδής’, ‘πλούσιο σώμα’ ή ‘πιπεράτο’. Αν ετοιμάζετε ένα μενού που περιλαμβάνει πιάτα με πιο φίνα γεύση επιλέξτε ένα Εξαιρετικό Παρθένο ελαιόλαδο που φέρει περιγραφές όπως: ‘ήπια γεύση’ ή ‘ελαφρά φρουτώδες’.

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Το Ελαιόλαδο δεν είναι κατάλληλο για τηγάνισμα Κι όμως το ελαιόλαδο ενδείκνυται για τηγάνισμα. Χάρη στην πληθώρα αντιοξειδωτικών που περιέχει –όπως οι φαινόλες και οι τοκοφερόλες- το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο είναι πιο σταθερό από άλλα βρώσιμα έλαια. (Αξίζει να σημειωθεί πως ένα λάδι που δεν μπορεί να αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες, διασπάται σε ουσίες που είναι βλαβερές για την υγεία). Για παράδειγμα, είναι επιβεβαιωμένο πως η συνολική ποιότητα των λαχανικών ή του κρέατος βελτιώνεται όταν αυτά τηγανίζονται σε Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο, καθώς εμπλουτίζονται με τις φαινόλες που περιέχονται στο λάδι.

Το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο διατηρεί μια σταθερή θερμοκρασία στους 210oC, ενώ το τηγάνισμα γίνεται συνήθως στους 180oC.

Τα Ελαιόλαδα light έχουν λιγότερες θερμίδες Ο όρος “Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Light” δεν υφίσταται. Ένα ανοιχτόχρωμο ελαιόλαδο, με κιτρινοπράσινη απόχρωση δεν έχει ούτε λιγότερες θερμίδες, ούτε πιο ελαφριά γεύση σε σύγκριση με ένα σκούρο- πράσινο ελαιόλαδο. Όλα τα λίπη και τα έλαια, συμπεριλαμβανομένου και του ελαιολάδου, έχουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο.

Όλα τα ελαιόλαδα είναι εξίσου υγιεινά Όχι ακριβώς, καθώς δεν έχουν όλα την ίδια ποιότητα. Το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο θεωρείται ποιοτικά το καλύτερο. Ανάμεσα στα Έξτρα Παρθένα Ελαιόλαδα, πιο υγιεινά θεωρούνται αυτά που έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά και γεύση, χάρη στην υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε συστατικά. Ένα Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας έχει πάντοτε ξεχωριστή γεύση.