ΜΥΘΟΣ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το ελαιόλαδο δεν κάνει για τηγάνι

Μύθος

Σε αντίθεση με ότι εσφαλμένα πιστεύει η πλειοψηφία των Ελλήνων και δυστυχώς και πολλοί chefs, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, όχι μόνο είναι κατάλληλο για τηγάνι άλλα είναι καταλληλότερο και πιο υγιεινό για χρήση στο τηγάνι από όλα τα συνηθισμένα φυτικά έλαια. Το σημείο καπνίσματος του ελαιολάδου είναι 190ο βαθμοί σε αντίθεση με όλα τα άλλα συνηθισμένα φυτικά ελαία που είναι 180ο – 190ο, ενώ η ενδεδειγμένη θερμοκρασία τηγανίσματος είναι 180ο Βαθμοί Κελσίου. Μάλιστα αν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι άριστης ποιότητας και χαμηλής οξύτητας, το σημείο καπνίσματος ανεβαίνει. Έτσι σε ένα πραγματικά αρίστης ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, οξύτητας 0,2%, το σημείο καπνίσματος ανεβαίνει στους 215ο βαθμούς Κελσίου, κάνοντας το, το ασφαλέστερο και ιδανικότερο το λάδι για τηγάνισμα. Και δεν είναι μόνο για το σημείο καπνίσματος. Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι όταν τηγανίζουμε λαχανικά, υπάρχει μερική μετανάστευση των πολύτιμων αντιοξειδωτικών συστατικών του ελαιολάδου στο λαχανικό που τηγανίζουμε. Τέλος, όταν τηγανίζουμε πατάτες με ελαιόλαδο, το ελαιόλαδο δημιουργεί μια λεπτή κρούστα γύρω από την πατάτα με αποτέλεσμα να απορροφά λιγότερο λάδι και άρα και λιγότερες θερμίδες σε αντίθεση π.χ. με το τηγάνισμα σε ηλιέλαιο ή άλλα φυτικά έλαια.
Για περισσότερες πληροφορίες για τις επιστημονικές έρευνες που τεκμηριώνουν τα παραπάνω επικοινωνήστε μαζί μας στο info@gaea.gr